Sporazum sa kineskom provincijom Guandong

Bez autora
Apr 15 2024

Sporazum o saradnji srpskih privrednika i privredne komore regije Guandong, novi je veliki korak ka jačanju veza između dve prijateljske zemlje.

To je rekao Aleksandar Bursać, predsednik poslovnog kluba „Stena” prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji ovog kluba privrednika sa poznatim kineskim poslovnim regionom, uz podršku Unije poslodavaca Srbije i Asocijacije kineskih privrednika.

Sporazum je Bursać tokom konferencije „Partnerstvo za budućnost: susret srpskih i kineskih privrednika” održanoj u Kineskom kulturnom centru, potpisao sa predsednicom Kantonalne privredne komore Guandonga za Srbiju Jang Hongbo Atenom. Tom prilikom rekli su da je ovaj akt važan pomak u jačanju ekonomske saradnje između Republike Srbije i Narodne Republike Kine i da će doprineti otvaranju novih radnih mesta i razmeni ideja, znanja i tehnologije. Tokom konferencije, srpski i kineski privrednici predstavili su nove infrastrukturne i projekte iz oblasti energetike, vredne više stotina miliona evra.

Predsednik izvršnog odbora Unije poslodavaca Andreja Brkić rekao je da je Srbija aktivno radila kako bi privukla strane ulagače. Dalje je potrebno, kaže,  još smanjiti birokratske zahteve, ojačati vladavinu prava. Smatra to ključnim za privlačenje stranih ulagača i rast zapošljavanja. Predsednica kantonalne komore podsetila je da regija Guandong ima  najrazvijeniju privredu u Kini i da bi, kada bi se merila sa najrazvijenijim državama, kineska provincija bila 12. u svetu. Ona je dodala će za vreme održavanja izložbe „EKSPO 2027.” Beograd postati „centar svetske aktivnosti u raznim novinama, što će za Srbiju značiti ogroman priliv novca”. Predstavnici kineskih kompanija izložili su i svoje naredne projekte u Srbiji, kao što su izgradnja kule Tempo tauer sa spa centrom na vrhu na Bežanijskoj kosi, nacrti za Anđelković parcele u Novom Sadu, vinarije, industrijske zone, kao i komplekse Ist gejt, Satelit rizorts i druge.

Skupu su prisustvovali i predstavnici „Energetike Kine”, tačnije beogradskog predstavništva državne kompanije koja učestvuje u poslovima energetike Srbije.

Kako nam je mladi inženjer Šon Čang rekao, inspiracija im je da rade energetske projekte u Srbiji. Iz grada Penda došao je pre dve godine.

U Beogradu najviše voli pauze za kafu, kakve u Kini nije imao, u nekom od gradskih kafića. Takođe, i naše kineske restorane u kojima je, tvrdi, hrana preukusna. Baš kao i domaća, rekao nam je služeći se srpskom salatom u druženju naših i kineskih privrednika na terasi centra podignutog na mestu u NATO bombardovanju srušene kineske ambasade na Novom Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik